Ikääntyneen kengät

Jalkapohjat ja jalat ovat keskeinen viestin välittäjä sopeuttaessamme liikkumistamme ympäristöön. Aistimme jalkojemme kautta muun muassa alustan muutoksia ja saamme tietoa esimerkiksi tasapainon ylläpitämiseksi. Jaloistamme lähtee jatkuvasti viestejä aivoihin, jotka saadun palautteen perusteella ohjaavat kehomme toimintaa. Ajatelkaa, kaikki tämä ilman, että meidän täytyy sitä itse edes tietoisesti ajatella!

Ikääntyneen jalkaterveyteen vaikuttavat monet tekijät. Ikääntymiseen liittyy kehon fysiologisia muutoksia jalkojenkin osalta, kuten verenkierron heikkenemistä alaraajoissa, lihasvoiman ja jalan nivelten jäykistymistä ja jalan liikehallinnan heikentymistä. Tietyt sairaudet voivat tuoda mukanaan myös lisähaasteita. Esimerkiksi diabetes voi aiheuttaa neuropatiaa eli hermojen toiminnan vauriota ja muistisairaalla ihmisellä kehon hahmotus heikkenee sairauden myötä. Jalkaterveyteen vaikuttavat myös jalkineet, jotka käytämme. Keskeistä on, että jalkineet mahdollistavat jalan luonnollisen toiminnan.

Palataan jalkoihin ja siihen, miksi kenkävalinnan merkitys korostuu ikääntyessä? Sopimattomat kengät voivat aiheuttaa esimerkiksi jalan ja varpaiden asentomuutoksia. Asentomuutokset taas hankaloittavat jalan toimintaa ja aiheuttavat kipua. Sopimattomalla kengällä tarkoitan tässä yhteydessä liian pientä ja kapeaa kenkää, jossa varpaat rutistuvat yhteen ja jalalla ei ole mahdollisuutta toimia niille luonnollisella tavalla. Tiesitkö, että varpaiden tulisi olla jalkamme levein kohta? Ei päkiän, kuten usein ajatellaan. Haasteeksi muodostuu myös jos kengän pohja on jäykkä ja paksu. Jalka ei saa tällöin tehokkaasti alustasta tuntoaistimuksia. Tämä heikentää tasapainoa ja vaikeuttaa kävelyä entisestään.

Toisin sanoen, mitä enemmän haasteita tasapainon, kehonhahmotuksen tai kävelyn kanssa on, sitä luonnollisemmin jalan olisi hyvä saada toimia. Olen ihmetellyt pitkään sitä, miksi useat niin sanotut seniorikengät ovat kärjestä kapeita ja paksupohjaisia? Toinen asia, jota olen miettinyt, ovat tasapainotestit. Ne ohjeistetaan usein tekemään ilman kenkiä. Tässä on ristiriita, testaamme tasapainoa ilman kenkiä, mutta arjessa ihminen liikkuu pahimmillaan jalkojen toimintaa häiritseville kengillä. Tasapainon kannalta on merkittävä asia se, millainen jalkine meillä on käytössä tai olemmeko paljain jaloin.

Millainen sitten on hyvä kenkä?

Jalan luonnollisen toiminnan mahdollistavassa kengässä tulisi siis olla riittävästi tilaa varpaille niin leveys kuin pituussuunnassa ja pohja olisi joustava, riittävän ohut ja koroton. Jalan luonnollisen liikkeen mahdollistava jalkine on mainio tapaa ylläpitää jalkaterveyttä. Se muun muassa virkistää jalkojen verenkiertoa, pitää yllä jalan liikkuvuutta, edistää tasapainon hallintaa ja aktivoi kehonhahmotusta. Jos saisin päättää, poistaisin sisätiloissa käytettävät kengät kokonaan ja vaihtaisin ne mahdollisuuksien mukaan paljaisiin jalkoihin tai tossuihin.

On hyvä huomioida, että tukevaan kenkään tottuneen kannattaa aloittaa joustavamman jalkineen käyttö asteittain. Myös jos jalassa on synnynnäisiä virheasentoja, on nämä huomioitava jalkinetta valittaessa.Huoi

Huomioi jalat myös harjoittelussa

Niin arjessa kuin fysioterapeuttisessa harjoittelussa, on hyvä huomioida jalkaterveys myös jalkojen aktivoinnin kautta. Miten jalkaterän ja nilkan alue sekä niiden lihakset toimivat? Miten varpaat liikkuvat? Toimiiko nilkkanivel? Ikääntyvien harjoittelussa on keskeistä huomioida jalkaterveys myös tästä näkökulmasta. Lisäksi esimerkiksi jalkapohjan hieronta pallolla tai vastaavalla herättelee verenkiertoa ja aktivoi tuntoaistia. Näitä on helppo käyttää osana ryhmämuotoista harjoittelua ja yksilöfysioterapiassa spesifit harjoitteet astuvat kuvaan esimerkiksi jalan alueen kipuja hoidettaessa.

Millaista jalkinetta sinä käytät ja millaisia ajatuksia tämä artikkeli sinussa herätti? Kommentoi blogia tai laita minulle viestiä 🙂

Muistifysio blogi

Mitä huomioida hoivakalusteita valittaessa?

Koti on yksilöllinen jokaiselle. Se, mikä tekee Sinulle kodin, ei tee sitä välttämättä toiselle. Keskeistä onkin miettiä, mitä viestitämme hoivakodin ympäristöllä ja sisustuksella? Ketä palvelevaksi ympäristö on suunniteltu ja kalusteet valittu;tunteeko ihminen itsensä tervetulleeksi? Voimmeko tukea ihmisen omatoimisuutta kalustevalinnoilla?

Lue lisää »
muuttunut käyttäytyminen
Muistifysio blogi

Muistisairaan ihmisen muuttunut käyttäytyminen

Kuvittele itsesi makaamaan sängylle. Heräät ja et oikein tunnista paikkaa, jossa olet. Yrität nousta ylös, mutta kehosi ei tunnu tottelevan. Huomaat myös olevasi sängyn kaiteiden ympäröimänä. Et pääse nousemaan. Huoneen ovi avautuu ja sisään astu kaksi henkilöä.

Lue lisää »
ikääntyneen kengät
Muistifysio blogi

Ikääntyneen kengät

Jalkapohjat ja jalat ovat keskeinen viestin välittäjä sopeuttaessamme liikkumistamme ympäristöön. Jaloistamme lähtee jatkuvasti viestejä aivoihin, jotka saadun palautteen perusteella ohjaavat kehomme toimintaa. Millainen jalkine tukee tasapainon säilymistä ja edistää jalkaterveyttä?

Lue lisää »