Vanhustyö tulee brändätä uudelleen viimeistään nyt. Negatiivinen leima, joka edelleen on vanhustyön päällä, tulee lopullisesti pestä pois. Tarvitsemme laajaa asennemuutosta. Tarvitsemme valtakunnallisesti yhtenäisiä toimintamalleja ja asiakaslähtöistä, oikea-aikaista kuntoutusta. Tarvitsemme henkilökuntaa, jotka voivat hyvin työssään ja joille mahdollistetaan riittävä erikoisosaaminen.
Ikäihmisten palveluiden keskeisenä tavoitteena tulee olla heidän toimintakykynsä tukeminen. Toimintakyvyn kaikki osa-alueet, fyysinen, psyykkinen, kognitiivinen ja sosiaalinen toimintakyky tulee ottaa huomioon. Kuntoutus tulee juurruttaa vahvaksi osaksi niin sosiaali- ja terveysjärjestelmän rakenteita kuin yksittäisen työntekijän ajattelu- ja toimintatapoja.
Sote-uudistuksen yhteydessä on mahdollisuus muutokselle, jos huomio oikeasti kiinnitetään myös ikäihmisten kuntoutuspalveluiden kehittämiseen.
Asennemuutos on keskeinen tekijä
Ikäihmisten palveluiden haasteet eivät ole vain rakenteissa ja resursseissa. Keskeistä on myös asenne ja osaamisen taso. Ennakkoluulo, ettei ikääntyneitä tai muistisairaita kannata kuntouttaa, tulee saada kitketyksi ihmisten mielistä. Niin pitkään, kun tätä ennakkoluuloa kantaa edes yksi lääkäri, poliitikko, fysioterapeutti tai kuka tahansa, ei ikäihmisten ja muistisairaiden kuntoutus tule nousemaan riittävälle tasolle.
Koulutuksella laatua ja hyvinvointia
Ikäihmisten kanssa työskentely koetaan usein kuormittavaksi, niin fyysisesti kuin psyykkisesti. Ikäihmisten ja muistisairaiden kanssa työskentely vaatii erityisosaamista. Taito ja osaaminen tuovat kykyä ratkaista haastavia tilanteita, jolloin työn kuormittavuus vähenee. Riittävällä osaamisella varmistamme paremmin voivan henkilöstön, laadukkaammat palvelut ja taloudellisen hyödyn.
Vanhustyön tekijöistä käy kato – työvoimapula alkaa olla arkipäivää
Työntekijöiden työssä viihtyvyyteen tulee panostaa. Tämä nostetaan esiin myös Sosiaali- ja terveysministeriön kansallisessa ikäohjelmassa 2030. Työssä viihtyvyyteen voidaan vaikuttaa niin työnantajapuolelta kuin työntekijän itsensä kautta. Sosiaali- ja terveysalan työkulttuuri kaipaa tehokasta tuuletusta. Tarvitaan enemmän joustoa ja mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhönsä.
Keskeistä on lisäksi työntekijöiden itsensä johtamisen taidon ja syvämotivaation tukeminen. Työilmapiirin tulee mahdollistaa avoin keskustelu ja luova ongelmanratkaisu. Kun meillä on hyvinvoiva ja työssä viihtyvä henkilökunta, vaikuttaa tämä positiivisesti niin kuntoutustuloksiin kuin palvelun laatuun.
Vanhustyön vallankumousta tarvitaan, jotta tulevaisuudessa ikäihmisten laadukkaat palvelut ovat sääntö, ei poikkeus. Tällä hetkellä toiminta on aivan liian kirjavaa. On aika ottaa valtakunnallisesti käyttöön hyväksi havaittuja toimintamalleja ja kokeilla rohkeasti uusia. Paljon hyvää on tapahtunut viimeisten vuosien aikana ja asiat ovat menneet eteenpäin. Silti tehtävää on edelleen paljon.
Tulossa blogissa:
- Muistisairaiden kuntoutus pintaa syvemmältä
- Turha tuolijumppa?
- Ympäristön merkitys kuntoutumiselle