Muistifysio
Asiaa muistisairaiden- ja ikäihmisten kuntoutuksesta ja hoidosta – jotta viimeisetkin vuodet meillä jokaisella olisivat täynnä elämää.
Kuntoutuspotentiaali muistisairauksissa
Muistisairaiden ihmisten kuntoutuspotentiaali jää helposti tunnistamatta. Osa syy tälle voi olla tuuletusta kaipaava kuntoutuspotentiaalin käsite. Mitä kuntoutuspotentiaali oikeastaan on ja mitä se on muistisairauksien näkökulmasta?
Mitä huomioida hoivakalusteita valittaessa?
Koti on yksilöllinen jokaiselle. Se, mikä tekee Sinulle kodin, ei tee sitä välttämättä toiselle. Keskeistä onkin miettiä, mitä viestitämme hoivakodin ympäristöllä ja sisustuksella? Ketä palvelevaksi ympäristö on suunniteltu ja kalusteet valittu;tunteeko ihminen itsensä tervetulleeksi? Voimmeko tukea ihmisen omatoimisuutta kalustevalinnoilla?
Muistisairaan ihmisen muuttunut käyttäytyminen
Kuvittele itsesi makaamaan sängylle. Heräät ja et oikein tunnista paikkaa, jossa olet. Yrität nousta ylös, mutta kehosi ei tunnu tottelevan. Huomaat myös olevasi sängyn kaiteiden ympäröimänä. Et pääse nousemaan. Huoneen ovi avautuu ja sisään astu kaksi henkilöä.
Ikääntyneen kengät
Jalkapohjat ja jalat ovat keskeinen viestin välittäjä sopeuttaessamme liikkumistamme ympäristöön. Jaloistamme lähtee jatkuvasti viestejä aivoihin, jotka saadun palautteen perusteella ohjaavat kehomme toimintaa. Millainen jalkine tukee tasapainon säilymistä ja edistää jalkaterveyttä?
Miksi minä pidän vanhustyöstä?
Minun tehtäväni on kuulla ja kunnioittaa ihmisen elämäntarinaa ja auttaa tekemään tarinasta viimeiseen asti hänen näköisensä. Minusta se on kunniatehtävä. Olla mukana tekemässä elämän viimeisistä vuosista elämisen arvoiset. Tämä on yksi tekijä, mikä tekee työstä arvokasta, antoisaa, mielenkiintoista ja opettavaista.
Muistiystävällinen ympäristö
Mikä erottaa muistiystävällisen ympäristön tavallisesta ympäristöstä? Eipä juuri mikään ja toisaalta hyvin monet asiat. Ristiriitaistako? Ei, vaan juju on siinä, että hyvin suunniteltua muistiystävällistä ympäristöä ei huomaa. Se ei ”osoita”, että tämä paikka on tarkoitettu vajaakuntoiselle henkilölle. Muistiystävällinen ympäristö on kaikille hyvä ympäristö.
Muistisairauksien fysioterapia
Muistisairauksien fysioterapian keskeisenä tavoitteena on ihmisen liikkumis- ja toimintakyvyn ylläpitäminen sekä olemassa olevien voimavarojen- ja elämänlaadun tukeminen. Keskeistä on pitää yllä kehonhahmotusta, perusliikkumisen taitoja, liikkuvuutta, lihasvoimaa ja tasapainoa. Fysioterapia lähtee aina muistisairaan ihmisen tarpeista ja tavoitteista- keskeistä on merkityksellisyys.
Sosiaalinen kuolema
Kuolla sosiaalisesti ennen kuin on oikeasti kuollut. Olla merkityksetön. Kohtaamalla ja kunnioittamalla voimme estää sosiaalisia kuolemia. Me kaikki olemme sen arvoisia.
Apuvälineitä muistisairauksissa
OIkein valitut apuvälineet lisäävät muistisairaan osallisuutta ja omatoimisuutta. Apuvälineiden käytön tavoitteena tulisi olla aktiivinen, osallistava ja turvallinen arki.